Papupata - terveellinen ja nopea ruoka

Pavut olivat yksi suomalaisen keittiön kulmakivistä vuosisatojen ajan. Milläpä muullakaan sitä suota olisi jaksanut kuokkia? Mutta sittemmin papujen käyttäminen päivittäisessä ruoassa on harmillisesti vähentynyt.

Moni ehkä ajattelee, että pavut eivät ole erityisen maukkaita..? Itselle on kouluruoasta jäänyt monesti mieleen, että pavut ovat tylsiä. Tämä johtui ihan täysin virheellisestä maustamisesta.

Yksi, ihan tosiperäinen, ajatus on papujen aiheuttamat ilmavaivat. Sen takia papuruokaa ei kannata syödä hurjia määriä saman tien vaan annos kannattaa tarjota vaikkapa tuoreen leivän kera.

Papupata on todella ravinteikasta ja tasapainoista kunnon kotiruokaa. Tämä myös valmistuu noin varttitunnissa alusta loppuun.

Papujen maustamisessa avainasemassa ovat fenkoli, anis, ja kumina. Nämä mausteet saavat papujen aromit esiin ja myös auttavat papujen sulatuksessa sekä vähentävät mahdollisia ilmavaivoja.

Papupadan ainekset

 • 2 perunaa
 • Purkki pinto/borlotti-papuja, tai muita papuja
 • 1 rkl voita tai ruokaöljyä
 • 1 litra vettä
 • Yrttisuolaa ja kasvisliemikuutio
 • 1 tl fenkolinsiemeniä
 • Valkopippuria
 • Tuoreita yrttejä tarjoiluun: korianteria, persiljaa ja ruohosipulia

Papupadan valmistus

 1. Pilko perunat pieniksi kuutioiksi
 2. Kaada papupurkista ylimääräinen liemi ja lisää pavut kiehumaan perunoiden kanssa
 3. Lisää voi ja mausteet, mutta vältä liiallista suolaamista varsinkin alkuvaiheessa
 4. Anna keittyä kunnes perunat ovat pehmeitä
 5. Tarjoile tuoreiden yrttien kera - ne keventävät annosta
Vinkkejä: Pata kannattaa pitää mukavan mietona, eli liiallista suolaamista kannattaa välttää. Peruspataan voi lisätä jotakin juuresta mukaan hedelmäisyyttä ja raikkautta tuomaan; esimerkiksi porkkana tai keltajuuri varmasti toisivat pataan keveyttä.  Jos sinulla ei ole tuoreita yrttejä ruukussa, voit ostaa pakastettuja yrttejä jotka ovat edullisia ja helppokäyttöisiä.

Hinta: 1-2 euroa / kaksi annosta

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intialainen dal -kastike

Tuoreet täysjyväsämpylät - helppo resepti

Soijapalarisotto - 2 annosta