5 vinkkiä - näin säästät ruokakuluissa


On tärkeää tietää muutamia niksejä, jotka vaikuttavat merkittävästi ruokakulujen kokonaisuuteen - useille vinkit tulevat kertauksena, mutta toisaalta aina kun seuraan kaupassa kuluttajien toimintaa, tuntuu siltä kuin he eivät olisi koskaan kuulletkaan fiksuista kulutustavoista.

1. Valitse edullinen kauppa
Tämä kuulostaa itsestään selvältä, mutta jostakin syystä se lähinurkan kallis pikkukauppa on vain aina täynnä köyhiä opiskelijoita. Aivan kuten nettipokerissa oikean kasinon ja pelipöydän valinnalla on ratkaiseva merkitys menestykseen, yhtä paljon oikean kaupan valinta laskee ostoskuluja. Itse asun Ruotsissa ja laskin säästäväni yli 20% kun vierailen WiLLYssä sekä läheisessä isommassa marketissa.

2. Osta raaka-aineet isommissa erissä ja valmista ruokaa kerralla monta annosta.
Lisää itsestäänselvyyksiä, mutta kuinka moni tätä tekee? Suuremmat pakkauskoot ovat yleensä montakymmentä prosenttia halvempia. Opettele yksinkertaisesti pakastamaan ylimääräinen. Isompia annoksia valikoimalla säästää tuotekohtaisesti usein 20-40% kilohinnasta. Samalla kun ryhdyin valmistamaan ruokaa kerta-annosten sijasta isompina satseina, säästin runsaasti aikaa ja annoksen hinta laski kummasti. Isommat ostokset tarkoittavat myös vähempiä käyntejä kaupassa, mikä jostain syystä vaikuttaa positiivisesti kuluihin.

3. Suunnittele ostokset etukäteen
Ostoslistan käyttö ei ole turhaa, sillä suunnitteleminen tarkoittaa aina myös säästöä. Kun tiedät mitä ruokia valmistat, milloin ja kuinka paljon, et tule ostaneeksi turhaa. Samalla kun ostoslappu ohjaa sitä mitä kärryyn valitaan, se myös suojaa sinua harhautumasta tuotteisiin joita et alunperin suunnitellut.

4. Älä mene kauppaan nälkäisenä
Tee itsellesi palvelus ja seuraa kuukauden ajan kuinka paljon rahaa kuluu ylimääräisiin pikkuostoksiin, kuten karkkiin ja suklaapatukoihin - jotka tulit poimineeksi kassalta vain sen takia verensokeri oli hieman alhaalla. Muutamista euroista kertaostojen yhteydessä kertyy helposti kuukaudessa parikin kymppiä, mikä tarkoittaa monelle jopa 10% ruokakuluista.

5. Älä heitä ruokaa pois
Tätä ei voi kyllin painottaa - Suomessa heitetään vuosittain miljardien eurojen edestä ruokaa mäkeen. Tiesitkö esimerkiksi että lihakilon tuottaminen kuluttaa 34 000 litraa puhdasta vettä ja tuottaa hurjan määrän kasvihuonepäästöjä. Se että heittää vuoden aikana vaikka pari kiloa syömätöntä lihaa roskikseen on näin ajateltuna silkka ympäristörikos. Opettele siis pakastamaan ylimääräinen ruoka ja muuttamaan edellinen ruokalaji uudeksi; vanhasta perunamuusista saa mahtavan perunakakkaroiden pohjan ja kaapista löytyvät kasvistenjämät voi hyvin sujauttaa herkulliseen piirakkaan.

Ottamalla yllämainitut vinkit tehokkaaseen käyttöön olen itse säästänyt melkein 40% ruokakuluissa.

KUVA: Andrea Guerra

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tuoreet täysjyväsämpylät - helppo resepti

Intialainen dal -kastike

Tee itse "Oivariiniä" vastaavaa rasvalevitettä - edullinen ja terveellinen vaihtoehto