Intialainen dal -kastike

Ajoittain on hankalaa keksiä halpoja ja ravitsevia reseptejä. Mutta sitten löysin opiskelijalle sopivien reseptien graalin maljan, nimittäin maailman ruokakulttuurit. Monissa kehitysmaissa ihmiset ovat kehittäneet valtavan määrän edullisia ja ravitsevia reseptejä - ruokalajeja, joiden menestyksestä kertoo kuinka kauan näitä ruokaperinteitä on vaalittu ja kuinka niillä on onnistuneesti kansoitettu monta valtiota.

Intialainen dal -kastike on paikallisen köyhällistön vakiomättöä. Se on myös järjettömän hyvää ja se laittaa suomalaisen aineenvaihdunnan pyörimään aivan eri tahtiin kuin kaupan valmissoossit ja HK:n lihapullat. Intialaiset mausteet ovat nimittäin ladattuja voimakkailla antioksidanteilla. Dal -kastike valmistuu n. puolessa tunnissa ja se maistuu sekä emännälle että isännälle.

Tarvitset:
  • 250 g punaisia linssejä
  • 1 sipuli
  • 1 rkl kuminaa
  • Ripaus chiliä
  • 1 rkl Garam Masala -mausteseosta (kaardemummaa, neilikkaa, korianteria, mustapippuria, kanelia)
  • 1 rkl kurkumaa
  • 2 rkl öljyä
  • 1 prk kookosmaitoa
  • Vettä
  • Pieni palanen inkivääriä
  • 3 kynttä valkosipulia
  • Soijakastiketta
  • Suolaa
Valmistus:
  1. Huuhtele linssit ja anna niiden liota hetki.
  2. Kuumenna öljyä kattilanpohjalla. Paahda mausteet öljyssä. Nauti mahtavasta tuoksusta!
  3. Sotke sekaan pieneksi hienonnettu sipuli.
  4. Lisää linssit pataan. Lisää pieni tilkka vettä ja noin puolet kookosmaidosta.
  5. Lisää vettä aina tarpeen vaatiessa, siten että linssit keittyvät kokoajan, mutta ei siten että kastikkeesta tulee liian vetistä.
  6. Hienonna valkosipuli ja pieni pala inkivääriä ja lisää ne pataan.
  7. Anna kypsyä hellalla parikymmentä minuuttia. Lisää kastikkeeseen vähitellen kookosmaitoa.
  8. Kun linssit ovat murentuneet kastikkeeseen voit maustaa soossin suolalla ja soijakastikkeella.
Vinkki:
  • Nauti kastike riisin tai naan-leivän kera. 
  • Tee kastiketta kerralla tupla-annos ja pakasta loput myöhempää käyttöä varten. On kiva yllättää vieraat intialaisella herkulla!
Hinta: 2.50€ (3-4 annosta) eli n. 0.75€ per annos

Kuva: Upendra Kanda

Kommentit

  1. Ihan mahtavan kuuloinen resepti! Tätä täytyy kokeilla heti. T.Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Ella!

      Tämä on ihan järkyttävän hyvää - juuri tuo intialaiselle tyypillinen mausteisuus tuo piristystä keskellä talvea. Mausteet tuo myös keittiöön ja koko taloon ihanan tuoksun, että kannattaa melkein kutsua naapuritkin nauttimaan ;)

      Kerro toki sitten tänne miten resepti onnistui ja jos teit jotain muutoksia!

      Poista
  2. Syötiin äsken hernekeittoa ja alettiin oikein laskea, paljonko yhden lautasellisen hinnaksi tulee ja lopputulos oli joka vaiheessa ylöspäin pyöristettynäkin alle 20 senttiä. Luulenpa, että moni ei ymmärräkään, miten halvaksi itse keitetty hernekeitto ilman lihaa oikeasti tulee.

    Muistin myös, että luin juuri täältä tuon "ajoittain on vaikea keksiä halpoja ja ravitsevia reseptejä" joten ajattelin vinkata, että kannattaa koittaa sitä hernesoppaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos valtavasti vinkistä - en ole laittanut hernekeittoa varmaankaan ikinä itse. Äiti tekee sen verran hyvää soppaa, että en ole ryhtynyt kokeilemaan purkkikeittoa pidemmälle omin voimin.

      Otan hernekeiton tulevina viikkoina kokeiluun ja kirjoittelen reseptiä tänne;)

      Poista
  3. Löysin blogisi, ja aion kokeilla linssien käyttöä ohjeillasi - kuulostavat herkullisilta ja ennen kaikkea, edullisilta. Kiitos blogistasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Anna! Kiitos kommentista ja tervetuloa seuraamaan blogia.

      Kaikki mitä täältä yleensä löytyy on tosi edullista ja yleensä terveellistäkin, osa jutuista voi toki vaatia pientä ennakkoluulottomuutta ;)

      Poista
  4. Loistava resepti, kiitos tästä! Dalista on tullut nopeasti yksi vakiokokkauksistani, koska se on nopeaa ja herkullista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiva kuulla että tykkäät - tänään kävin juuri libanonilaisessa ravintolassa ja söin siellä aivan järjettömän hyvää linssikastiketta. Katsotaan jos saisin sen pohjalta tehtyä jonkin uuden reseptin!

      Poista
  5. Hei ja kiitos reseptistä! Saisinko pyytää vastaisuudessa näihin ohjeisiin vähän tarkennuksia mittoihin, esim. purkki kookosmaitoa ei sano mitään siitä, onko se desin vai kahden purkki? Varsinkin ulkomailla on vähän vaikeaa välillä noiden määrien kanssa, kun täällä on ihan eri pakkauskoot kuin Suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Satu! Tervetuloa seuraamaan blogia. Kommenttisi on kieltämättä osuva, olen aika suurpiirteinen aina näiden reseptien kanssa ja pakkauskoon voisin jatkossa ilmoittaa tarkemmin. Tässä tapauksessa kyse oli 400 ml tölkistä, mutta jos kookosmaitoa on vähemmän se tuskin haittaa. Sitten kastikkeesta tulee vain paksumpaa.

      Poista
  6. Hei,

    kiitos reseptistä!

    Kommenttina huomauttaisin kuitenkin, että reseptin kumina tarkoittanee varmastikin juustokuminaa eli jeeraa, joka on aivan eri mauste, ja aivan eri makuinen, kuin kotimainen kumina, jota ei Intiassa tunneta tai käytetä. Englannista käännettäessä tulee huomata, että 'cumin' on jeera, ei kumina.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tuoreet täysjyväsämpylät - helppo resepti

Tee itse "Oivariiniä" vastaavaa rasvalevitettä - edullinen ja terveellinen vaihtoehto