Tee itse "Oivariiniä" vastaavaa rasvalevitettä - edullinen ja terveellinen vaihtoehto

Hyvä ystäväni kertoi minulle joululomalla edullisen tavan tehdä levitettä, joka vastaa käytännössä täysin Oivariiniä, Ingmariiniä ja muita markkinoilla olevia rasvalevitteitä. Näin tehty levite on myös suhteellisen terveellinen, toisin kuin esimerkiksi margariinit, joissa rasvat ovat pilalla hydrogenoinnin jäljiltä.

Olen aina kuvitellut, että tällaisen rasvalevitteen tekemiseen tarvitaan jotain korkeampaa kemiaa, mutta todellisuus on aivan päinvastainen! Rasvalevitteen tekeminen on helpompaa kuin leivän voiteleminen.

Levitteen tekeminen kannattaa taloudellisesti. Mietippä hetki; kaikki tarvittavat ainekset ovat kilohinnaltaan halvempia kuin markettien halvinkin voista ja kasvirasvasta tehty levite. Raaka-aineet sen sijaan ovat täsmälleen samat ja laatu on sama. Levite säilyy jääkaapissa parisen viikkoa! Ei muuta kuin kokeilemaan ja nauttimaan - tällä vinkillä säästää vuodessa monta kymppiä.Tarvitset:
1 osa voita
1 osa kylmää vettä
1 osa kylmää rypsiöljyä

Mittasuhteilla leikkimällä saat levitteestä juoksevampaa tai kiinteämpää.

Valmistus:
 1. Mittaa aineet kulhoon
 2. Sotke sauvasekoittimella sileäksi
 3. Ei voi olla totta - valmista tuli!
Hinta: riippuu määrästä, esim. pieni yhden hengen annos maksaa n. 1 euron

Oivariini on Valion tuotemerkki. Ingmariini on Arlan tuotemerkki.
Kuva: Brittney Bush

Kommentit

 1. Hyvä vinkki! Kokeiltu on ja hyvää on :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista! Itse yllätyin aivan totaalisesti siitä, kuinka helppoa tuon levitteen tekeminen on. Aina siitä ei saa ehkä ihan yhtä sileää kuin kaupan levite, mutta maun puolesta tavara on ihan sitä samaa.

  VastaaPoista
 3. Itse pohdin hetken noita ainesten suhteita, koska kaksi ainesosaa on nestemäisiä ja yksi kiinteä. Kokeilemalla tulin ainakin itse tykkäämään suhteista noin 50 grammaa voita, puoli desilitraa vettä ja puoli desilitraa öljyä.

  Minusta koostumus - hiukan vaahtomainen ja kevyt - on ihana. :) Kuulin siis tästä taannoin fb-kaverilta, nyt en vauvan takia ole jaksanut pitkään aikaan tehdä.

  Tavallisen rypsiöljyn sijaan voi kokeilla kylmäpuristettua. Hinta nousee Oivariinin kanssa samoihin lukemiin, mutta tulee kiva vivahde makuun.

  Lisäksi tämän ehdoton plussa on se, että levitteeseen voi lisätä oman maun mukaan mitä vaan, vaikka valkosipulia tai yrttejä, tuomaan vaihtelua. Nami!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihan totta!

   Tässä on myös se etu, että levitettä voi tehdä aina juuri niin paljon kerrallaan kun tarvitsee.

   Mittasuhteilla leikin itsekin - tuo 1/3 -jako on aikalailla hatusta vedetty, sillä laitoin itse alun perin aineita kulhoon melko mielivaltaisesti ja lisäsin lopuksi vielä vähän voita tuomaan enemmän kiinteyttä. Resepti ei ole lainkaan niin herkkä noiden mittasuhteiden kohdalla.

   Poista
 4. Moi! Tämähän on aivan mahtava blogi! Kiitos vinkistä, pakko kokeilla jossain vaiheessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Brain! :D

   Tervetuloa lukijaksi ja toivottavasti pytyn jatkossakin tuottamaan yhtä hyviä vinkkejä ;)

   Poista
 5. Mahtava resepti! En malta odottaa, että pääsen tekemään tätä! :D Siihen kun vielä lisäilee yrttejä nii saa vähän vaihtelua ;D

  Nietzu
  nietzu.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä idea! Meitsin suosikki, valkosipuli, ainakin sopi ihan hyvin :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intialainen dal -kastike

Herkullinen pinaatti-maapähkinäpasta - valmista alle eurolla

Papupata - terveellinen ja nopea ruoka