Hyvää leipää edullisesti, osa 2: Vaalea leipä

Edellisen kerran kirjoitin Rainbow Ruispaloista, jotka osoittautuivat vallan mainioksi tummaksi leiväksi. Tänään otin lähimarketin hyllyssä tarkastelun kohteeksi vaaleat leivät. Vertailussa on ainoastaa S-ryhmän liikkeestää löytyvät leivät - Pirkalla saattaa olla myös omia tuotteita, jotka kilpailisivat samassa sarjassa.

Onko mahdollista löytää laadukasta vaaleaa leipää kuluttamatta siihen paljoa rahaa?

Vertailun parhaana Oululaisen Reilu Täysjyvä
Tutkittuani viitisentoista minuuttia eri pakkausten tuoteselosteita tulin siihen tulokseen, että Oululaisen Reilu Täysjyvä on edullisista sekaleivistä paras. Reilussa leivässä on 75% viljasta täysjyvää. Edullisempaakin leipää olisi saatavissa, mutta niissä täysjyväpitoisuudet ja parempien viljalajikkeiden, kuten kauran, pitoisuudet ovat alhaisempia. Reilu Täysjyvässä on myös kiitettävät 7,5% ravintokuitua 100 g kohti. 550 grammainen pussi leipää maksoi 1,55€.

Miltä Oululaisen Reilu Täysjyvä sitten maistuu? Leipä ei ole aivan parhaasta päästä - siitä huomaa edullisen leivän tunnusomaisen rakenteen, joka on erilaisten stabilointiaineiden ja säilöntäaineiden tulos. Näin leipä saadaan pysymään pitkään myyntikuntoisena ja tuotteen hintaa voidaan laskea hieman. Toisaalta kaikkea ei voi aina saada. Oululaisen Reilu leipä on Fazer Leipomoiden leipomaa ja se on joka tapauksessa parempaa kuin suurin osa saman hintaluokan muista vaihtoehdoista.

Vertailin ainoastaan valmiiksi viipaloituja leipiä - kokonaisena myytävät leivät ovat usein mielestäni laadukkaampia, mutta ne harvoin sopivat budjettikukkarolle. Tulevissa kirjoituksissa tulen tutkimaan mm. edullisia levitteitä ja juustoja.

Kommentit

  1. Tai sitten kannattaa laittaa vastaavat rahat venhäjauho + johonkin haluttuun täysjyväjauhopussiin + kuivahiivaan ja leipoa monet hyvät sämpylät samaan hintaan. Suolaa ja vettä nyt löytyy aina. Mausteilla yms jämillä vaihtelua, siemenpussikaan ei riittävyyden huomioon ottaen paljoa maksa. Ei tule lisäaineita ja aina on tuoretta. Leivinjauhepurkki päälle niin välillä voi laittaa teeleipää.

    VastaaPoista
  2. Todellakin! Kiitos Alisa kommentista. Nykyään saa vaikkapa demeter-merkittyä luomujauhoa niin edullisesti, että leipominen edelleen tulee halvemmaksi.

    Kannattaa opetella tekemään juurikin sämpylöitä, sillä niitä voi helposti pakastaa pienemmissä erissä ja sitten sulatella myöhemmin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intialainen dal -kastike

Herkullinen pinaatti-maapähkinäpasta - valmista alle eurolla

Papupata - terveellinen ja nopea ruoka