Mistä halpoja elintarvikkeita?

Ruokaan kuluu tolkuttomasti rahaa. Opiskelijan budjetista kuluu usein kolmasosa ruokaan. Olisi kiva säästää satanen kuussa jos vain tietäisi mistä ruokaa saa halvemmalla.

Ruokaa edullisesti maahanmuuttajien liikkeistä
Koluttuani kotikaupungin lähes jokaisen marketin, tulin siihen tulokseen, että halvimpia paikkoja ruokaostosten tekoon ovat maahanmuuttajien pyörittämät pikkukaupat eli jonkinsorttiset itämaankaupat. Jokaisesta kaupungista sellainen kyllä löytyy, mutta kauppaa täytyy joskus hieman etsiä sivukaduilta.

Edullisuus johtuu asiakaskunnasta
Kauppojen asiakaskunta on näissä liikkeissä yleisimmin maahanmuuttajataustaista. Tälle kohderyhmälle ei yleensä markkinoida kalliita, pitkälle jalostettuja elintarvikkeita, vaan kaupoista löytääkin useimmiten hyviä ja todella edullisia raaka-aineita. Aterian tosin joutuu valmistamaan itse.

Papuja, riisiä ja linssejä edullisesti
Näistä liikkeistä löytyy etenkin edullisesti riisiä, papuja, linssejä ja muita vastaavia raaka-aineita. Pakkauskoot ovat isoja, mutta toisaalta raaka-aineiden säilyvyys on hyvä. Pieni ruokavarasto on opiskelijalle vain hyväksi - koskaan nimittäin ei tiedä, milloin lauantaiaamuna herätessään lompakossa ei ole lantin lanttia.

Mausteet ovat maahanmuuttajien kaupoissa erityisen halpoja, sillä niitä käytetään runsaammin kuin suomalaisessa keittiössä yleensä. Mausteet ovat myös yllättävän hyvälaatuisia verrattuna supermarkettien maustevalikoimaan, jossa lähes joka pussiin on ängätty natriumglutamaattia.  Mausteiden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana - joskus seoksissa on maunvahvistajia ja epäterveellisiä atsovärejä (E120 -sarja). Itse olen säästänyt 50-70% ostamalla mausteet näistä kaupoista.

On tässä vielä sekin etu, että vierailemalla itämaan kaupassa tukee lähes poikkeuksetta pienyrittäjyyttä, toisin kuin isoissa marketeissa, joissa pieni henkilökunta pyörittää valtavaa laitosta.

Missä ruoka on kalleinta?
Kalleinta ruoka on suomalaisten pyörittämissä pikkukaupoissa. Asuin itse aikoinaan Suomen kalleimmaksi tituleeratun K-Market Kympin vieressä Jyväskylässä. Pienet liikkeet sijaitsevat usein hyvillä paikoilla, kätevästi kotimatkan varrella tai kiireisessä kadunkulmassa. Kaupat ovat niin kätevästi sijoitettu, että niitä saattaa olla vaikea vastustaa - itse tuhlasin viimeiset roponi ahneeseen putiikkin. Halpaa ruokaa kulman pikkumarketista ei löydä ikinä, mutta Matin löytää kukkarosta varmasti.

Kuva: Denna Jones

Kommentit

 1. Asun itse Jyväskylässä Vinkin vieressä, joka on muuten varmasti yhtä kallis kun kymppikin. Älytöntä rahastusta, cittaristakin saa helposti 20-30% halvemmalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moro Viivi :)

   Ah, Vinkki on niin jäätävä paikka. Mutta sinne vaan eksyy helposti kun se on niin kätevästi sijoitettu.

   Cittarissa ja Prismassa säästää kyllä ihan saakelisti. Itse olen huomannut juuri saman 20% säästön. Ja kyse ei ole ihan pikkusummasta kun kuukaudessa palaa ruokaan noin 300-400 euroa (valmistan kokeilumielessä halpojen opiskelijaruokien lisäksi aika paljon kalliimpiakin ateroita).

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä! :)
  Itse ostan usein ruokaa Lidl:stä koska siellä on hyviä tarjouksia ja myös on myynnissä halvalla tuotteita joita ei löydyy esim. Citymarketistä.
  Ei kuitenkaan kaikkia on halpaa Lidl:ssä, pitää valita tarkasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! :)

   Se on juuri tärkeintä, että oppii tuntemaan kotikaupungin kaupat ja niiden tarjoomat. Yksi marketti on harvoin se edullisin kaikissa tuotekategorioissa. LIDL on tosi edullinen esim. muroissa, makeisissa ja pakasteissa. Sieltä saa monesti myös edullista juustoa.

   LIDL on tosin vähän samanlainen kuin IKEA; sieltä lähtiessä on monesti tarttunut moneen pikkutarjoukseen, joita ei alunperin halunnut ostaa :D

   Poista
 3. Heippa taas!

  Koska blogisi on tuonut iloa opiskelijaelämäämme ja keittiössämme on reseptiesi avulla kokattu useampiakin vinkkejäsi onnistuneesti, halusimme myöntää blogillesi One lovely blog awardin. Jos innostusta riittää, niin tartuppa tunnustuksen mukana tulemaan haasteeseen. T. Ella ja Sofia

  VastaaPoista
 4. Moikka taas! Blogissani olisi sinulle haaste :)

  VastaaPoista
 5. Moikka Ella, Sofia ja Piparipulla! Tartun haasteeseen varmasti ;) Olen juuri nyt kiireinen yliopistolla, mutta lähipäivinä vastaan varmasti molempiin haasteisiin! :D

  VastaaPoista
 6. Kiitos hyvistä vinkeistä! Taidanpa piipahtaa tuollaisessa itämaankaupassa, joita löytyy parikin kappaletta kodin liepeiltä.

  Pimun emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä! :D Joskus pitää kyllä olla myös skeptinen kaikkia tuotteita kohtaan, mutta osa tavarasta on ihan mahtavaa - varsinkin, koska mausteet ja muut sellaiset ovat niin erilaisia verrattuna suomalaisiin perustuotteisiin.

   Kerrohan terveisiä mitä sieltä putiikista löytyi ja oliko se käynnin arvoista?

   Poista
 7. Ei ole joka kaupungissa tuommoisia liikkeitä. Minä asun pienessä kaupungissa eikä täällä ole kuin S-Market, K-Supermarket, Lidl ja Siwa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Ida, kiitos kommentista! :D

   Onneksi siellä on sentään muutama putiikki, sillä se lisää kilpailua asiakkaista. Itse tulen pikkupaikasta jossa on vain kaksi ensimmäistä noista neljästä. Siellä on kova monopoli/oligopoli elintarvikkeissa ja sen huomaa myös hinnoista.

   Poista
  2. Heippa! Todella hyvä blogi sinulla. Blogissani on sinulle pieni haaste. Huomasin juuri kommenteista, että muutkin ovat sen lähettäneet, mutta eipä tuo haittaa! http://nynnelinelamaa.blogspot.com/2012/03/tunnustukseni.html

   Poista
  3. Moikka! :D Kiitokset haasteesta ;) Vitsi kun löydän vielä yhden päivän aikaa niin pystyisin siihen vastaamaan - olen tällä hetkellä Saksassa ja tenttikausi on pahimmillaan :D Mutta vastaan haasteisiin varmasti ja postitan lissee reseptejä kun saan vapaa-aikaa :)

   Poista
 8. Hei!

  Olemme hiljattain lanseeranneet sivun Etsiresepti.fi, jossa käyttäjät voivat etsiä reseptejä satojentuhansien ruokasivujen ja ruokablogien joukosta.

  Olemme huomanneet, että sinun blogissasi on monta hyvää reseptiä ja haluaisimme ehdottaa sinulle, että käyt katsomassa ruokablogilistamme kärkeä tästä: http://www.etsiresepti.fi/ruokablogienk%C3%A4rki

  Meidät löydät myös Facebookista https://www.facebook.com/Etsiresepti. Jos haluat lisätä oman ruokablogisi listaan ja listata reseptisi Etsiresepti.fi hakemistoon (ilmaiseksi) sinun täytyy vain seurata ohjeita tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-k%C3%A4rkeen

  Konsepti on jo olemassa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Meidän kauttamme blogit saavat päivittäin tuhansia vierailijoita, ja suosituimmat saavat viikoittain jopa yli 20 000 kävijää.

  Toivottavasti oma blogisi on pian listan kärjessä!

  Ystävällisin terveisin,

  Ann-Sofi
  Etsiresepti.fi, Hittarecept.se,
  Findeopskrifter.dk, Alleoppskrifter.no

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä!

   Täytyy tutustua sivustoon! :)

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Hei Paula! Hengissä ollaan - ja takaisin opiskelijapatojen äärellä Jyväskylässä. Olen tällä hetkellä uskomattoman kiireinen koulun kanssa, mutta olen jo useamman viikon halunnut ladata uusia reseptejä kesältä. Tulossa on mm. artikkeleita säilömisestä ja muista elonkorjuun antimien hyödyntämisestä. ;)

   Poista
 10. Mistä ihmeen mausteesta olet löytänyt natriumglutamaattia? Vai puhutko kenties maustekastikkeista? Minä ostan yleensä kaikki mausteet puhtaina, mielummin kokonaisina, ja jauhan ne ja valmistan itse sekoitukset. Eipä ole glutamaatteja,

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intialainen dal -kastike

Herkullinen pinaatti-maapähkinäpasta - valmista alle eurolla

Papupata - terveellinen ja nopea ruoka