Tuoreet täysjyväsämpylät - helppo resepti

Kun hyvän leivän kilohinta on 4-5€ niin opiskelijan kannattaa pohtia leivän ja sämpylöiden tekemistä itse. Terveellistä ja laadukasta leipää kun saa reilussa tunnissa koko viikoksi! Leivän teko ei ole edes vaikeaa ja ainekset maksavat kokonaisuudessaan ehkä euron.

Tämän taikinan tekeminen on nopeaa ja helppoa. Et siis tarvitse mitään erityistä leivontakokemusta. Käsivatkain, jossa on taikinasekoittimet helpottaa tosin työtä merkittävästi. Taikinaa voit muokkailla haluamallasi tavalla ja kokeilemalla saat aikaan erilaisia leipiä.

Resepti vaikuttaa pitkältä, mutta se on todellisuudessa todella helppo ja sen oppii muistamaan tuossa tuokiossa ulkoa.



Tarvitset:
  • Vehnäjauhoja
  • 1-2 dl täysjyväjauhoja, ohrajauhoa tai ruisjauhoa leivän ravintoarvon kohentamiseksi
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1 tl hunajaa tai sokeria
  • 5 dl maitoa, vettä, kaurajuomaa tms. nestettä
  • 1-2 tl suolaa
  • 1 dl öljyä
Valmistus:
  1. Mittaa kulhoon neste ja lämmitä se kädenlämpöiseksi tai hitusen lämpimämmäksi
  2. Sotke nesteen sekaan kuivahiiva ja hunaja
  3. Lisää pari desilitraa jauhoja ja sekoita tasaiseksi
  4. Lisää n. dl öljyä ja sotke se kunnolla taikinan sekaan
  5. Lisää 1 tl suolaa
  6. Ryhdy  lisäämään taikinaan jauhoja vähitellen. Alkuun sotkeminen toimii parhaiten puulusikalla tai teräksisellä vatkaimella. Sekoita taikinaan halutessasi myös täysjyväjauhoja tms. leivän ravinteikkuuden lisäämiseksi.
  7. Kun taikina alkaa olla liian kiinteää puuhaarukalla sekoittamiseen alkaa käsin vaivaaminen. Taikinaan lisätään vähitellen jauhoja samalla kun taikinaan vatkaan. Tässä vaiheessa käsivatkain on kova sana, mutta käsipelissä homma onnistuu kyllä myös.
  8. Kun taikina on edelleen mukavan pehmeää, mutta ei tartu enää sormiin, alat olla valmis.
  9. Laita taikina kasvamaan lämpimään paikkaan puoleksi tunniksi. Peitä astia kankaalla tai isolla lautasella. Hyvä vinkki on laittaa uuni päälle ja asettaa kulho uunin päälle. Toinen tapa on täyttää allas kuumalla vedellä ja laittaa taikina kellumaan veteen.
  10. Kun taikina on mukavasti kasvanut ota se jauhotellu pöydälle. Vaivaa ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta pitkula.
  11. Jaa taikina ensin keskeltä kahtia, jaa sitten puolikkaat, sitten puolikkaiden puolikkaat ja lopulta vielä kerran puolikkaiden puolikkaiden puolikkaat... öhöm - kyllä se taisi mennä oikein. Nyt sinulla pitäisi olla 16 tasakokoista taikinapalaa.
  12. Pyörittele paloista pyöreitä "pullia" ja lado ne pellille.
  13. Anna sämpylöiden kohota vielä hetki uunin päällä.
  14. Paista 200 asteessa keskitasolla kunnes sämpylöiden pohja on ruskehtava.
Ei muuta kuin nauttimaan!

Vinkki:
  • Tee kerralla tolkuton satsi ja pakasta sämpylät myöhempään käyttöön.
  • Voit käyttää leivontaan myös vaikka kuorittujen perunoiden tai pinaatin keitinveden
  • Voit lisätä taikinaan pieniä määriä ohrajauhoa, ruisjauhoa, kaurahiutaleita, siemeniä tms. tuomaan haluttuja lisämakuja
  • Kokeile kesällä myös sotkea sekaan porkkanaraastetta tai hienonnettua nokkosta!
  • Sama taikina sopii myös leiväksi, mutta pidän itse enemmän sämpylöistä joita voi näppärästi sulatella pakkasesta yksi kerrallaan.
Hinta: n. 1 euro / 16 sämpylää - eli noin 5 senttiä per sämpylä

Kuva: Alpha

Kommentit

  1. Moi! Sinun blogin idea on mielenkiintoista :)
    Mieheni myös teki usein itse sämpylöitä, ne olivat hyviä. Mutta hän ei koskaan lisännyt juustoa tai porkkanaa.

    VastaaPoista
  2. Moikka! Kiitos kommentista. Tälle blogille tuntuu olevan todella paljon kysyntää, sillä usein opiskelijoiden mielestä esimerkiksi kebab ja pizza ovat edullisia ruokavaihtoehtoja.

    Tuo taikina käy tosiaan vähän kaikkeen sämpylöistä patonkeihin ja leipiin. Kannattaa myös kokeilla piimää taikinan nesteenä.

    VastaaPoista
  3. Minun mielestäni kebab ja pizza eivät ole edullisia, ja ne ovat tosi epäterveellisiä jos syöt niitä usein. Parempi käyttää tuoreita raaka-aineita ja tehdä yksinkertainen mutta maukas ruoka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se juuri on - kaikki valmiiksi tehty on lähes poikkeuksetta kallista! Huvittavaa on vielä se, että hyvän ruoan laittamiseen ei mene kuin pari minuuttia aikaa. Todennäköisesti vähemmän kuin ulkovaatteiden pukeminen, kebabille köröttely ja jonossa seisoskelu veisi.

      Poista
  4. Tämä menee kyllä varmasti kokeiluun, kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Viivi! Kiva kuulla!

      Leipominen kuulostaa ajatuksena aina niin kauhean työläältä, mutta on loppujen lopuksi ihan sikahelppoa.

      Kaikkein parasta tässä yleistaikissa on se, että kun sotkee taikinaan suosikkihiutaleensa tai jyvät niin saa aina jotain uutta. Samasta taikinasta voi sillä tavoin tehdä vaikka neljää eri sämpylälajia!

      Poista
    2. Muuntelin ohjetta jauhojen osalta siten, että laitoin suurimmaks osaks täysjyvävehnää ja vaan vähän tavallista vehnäjauhoa. Tein pieniä sämpylöitä, pyöreitä leipäsiä ja yhden patongin. Naurettavan helppoa ja hyvää! Ens kerralla lisään ruisjauhoja, kauralesettä tai siemeniä sekä porkkanaa.

      Poista
    3. Haha - mahtava kuulla, että resepti tosiaan toimii!

      Olen itse tosi suurpiirteinen kokki, enkä yleensä katso pikkudetaljeihin. Sen takia reseptit on aika ylimalkaisia ja olen mietiskellyt, mitenkähän ne muilta onnistuvat. :D

      Poista
    4. Muuten meni hyvin vaan aattelin et teen isomman "sämpylän" eli niinku ranskanleivän.... kohos sitte sillain uunissa et tuli enempi jalkapallonkokoinen pyöreä :D.... maultaan ihan toimiva kyllä.

      Poista
  5. Niin kui monta desiä vehnäjauhoja tohon tarvitaan?

    VastaaPoista
  6. Niin kui monta desiä vehnäjauhoja tohon tarvitaan?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intialainen dal -kastike

Herkullinen pinaatti-maapähkinäpasta - valmista alle eurolla