Kasvisburgerit - resepti sopii myös kasvispulliin ja -murekkeeseen

Opiskelija voi herkutella hyvällä omallatunnolla kun burgerit tekee alusta alkaen itse. Valmiita jauhelihapihvejä en ole halunnut syödä sittemmin kun sain kuumesairauskohtauksen kaupan valmispihveistä. Olen sen sijaan etsiskelly edullista ja ravinteikasta reseptiä, jolla voisi korvata halpatuotteet ilman, että lompakko kevenee entrecotén verran. Tämä kasvispihvitaikina sisältää kaikki ihmisen tarvitsevat valkuaisaineet, siinä on vain hyviä rasvoja ja sipuleista saat suojaavia flavonoideja. Oikein superruokaa kun sitä tarkemmin ajattelen.

Tarvitset (saat n. 1 kilon valmista taikinaa):
  • 1 prk linssejä (itselläni oli 800g purkki, jossa 500g linssejä)
  • 2 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä (valmiita tai kuivalla pannulla kevyesti paahdettuja) tai rouhittuja saksanpähkinöitä
  • 2 kpl kananmunia
  • 8 kpl hienonnettuja valkosipulinkynsiä
  • 1 iso sipuli kuutioituna
  • 2 dl vehnänalkiota tai korppujauhoa
  • 1 dl maitoa, soijakermaa tai soijamaitoa
  • (Kaurahiutaleita)
  • Öljyä
  • 1 tlk jauhettua kuminaa
  • 2 tlk oreganoa
  • 3 tlk sinappia
  • Suolaa ja pippuria
Valmistus:
  1. Valuta linssit ja tee niistä joko puuhaarukalla tai sauvasekoittimella tasaista tahnaa
  2. Sotke sekaan paahdetut auringonkukansiemenet tai rouhitut saksanpähkinät. Pähkinät ovat valitettavasti usein liian kalliita.
  3. Lisää kananmunat ja maito (tai soijakerma)
  4. Lisää mausteet
  5. Lisää hienonnetut valkosipulinkynnet ja kuutioitu iso sipuli
  6. Nyt tahna on todella juoksevaa. Sotke sekaan vehnänalkiot (tai korppujauho) sekä tarvittaessa kaurahiutaleita tms. joka auttaa saamaan taikinasta kiinteämpää. Vehnänorasta ei saa olla kuitenkaan liikaa, sillä muuten maku voi olla hieman turhankin "kaurainen".
  7. Maista taikinaa, että siinä on tarpeeksi makua. Laitoin itse sekaan roimasti enemmän sinappia, kuminaa ja suolaa. Taisinpa laittaa myös tujauksen chiliä.
  8. Anna taikinan vetäytyä ainakin 30 minuuttia. Tämä on tärkeää, että vehnänalkiot hieman turpoavat ja mausteet imeytyvät taikinaan kunnolla.
  9. Muotoile taikinasta pihvejä. Taikinaa reilusti kouraan ja siitä tehdään pihvi, taputellen leivinpaperille tai leikkuulaudalle.
  10. Paista pihvit puolikuumalla pannulla, jossa on reippaasti öljyä ja voita. Itselläni oli melkein sentin verran öljyä, jossa pihvit saavat tiristä n. 8 minuuttia kummaltakin puolelta.
Vinkki:
  • Taikinasta tulee varmasti myös mahtavia "lihapullia" tai mureketta
  • Voit tehdä kerralla ison satsin taikinaa ja pakastaa puolet jatkokäyttöä varten.
Tarjoiluun:
  • Tarjoile pihvit joko perinteisesti burgerin tapaan sämpylän, juuston, tomaatin, ketsupin, sinapin, suolakurkun ja vaikkapa avokadon kanssa.
  • Toinen vaihtoehto on tehdä pastaa tai riisiä ja nauttia pihvit reilusti ketsupilla höystettynä.
Hinta: 2.50€ - eli n. 25 senttiä per pihvi

Kuva (cc): Jennifer

Kommentit

  1. Ootko käyttäny vihreitä vai punaisia linssejä? Ja osaatko sanoa, miten tästä sais tehtyä vegaanisen version rakenteen kärsimättä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys!

      Itse käytin vihreitä linssejä, mutta olen melko varma että melkein kaikki linssit toimivat.

      Vegaanin version tekeminen on hieman hankalampaa, sillä kananmunan proteiini vetää taikinan paistettaessa kasaan. Itse kokeilisin todennäköisesti esimerksi vehnäjauhon lisäämistä - pari ruokalusikallista. Tai sitten gluteiinijauhoa, jota käytetään seitanin tekemiseen. Tämä saattaisi "suurustaa" taikinan.

      Suurkiitos hyvistä kommenteista ja menestyksekästä ruoanlaittelua!

      Poista
  2. Kokeilenpa minäkin sitten vihreitä, kun en ole koskaan vielä tehnyt niistä pihvejä tai murekkeita (:
    Voin tulla sitten kertomaan, miten vegaaninen kokeiluni onnistui. Tosin siinä saattaa mennä aikaa, koska löysin blogistasi paljon muitakin kokeilemisen arvoisia ohjeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Olisi mahtava kuulla, miten tuo kananmunaton versio toimii!

      Olen kuullut, että makeissa tuotteissa kuten muffineissa voi käyttää omenasosetta tai banaanisosetta tuomaan samanlaisen rakenteen. Ja maku vain paranee. Mutta suolaisista vegaaneista resepteistä minulla ei ole juuri kokemusta.

      Poista
    2. heivain!
      tuohon kananmunattomuuteen olen gram- / kikhernejauhon todennut toimivan täydellisesti. suosittelen sitä siis kokeilemaan! ja se toimii pohjana sekä makeissa, että suolaisissa resepteissä.
      ja sellaisenaan, mausteiden kanssa, siitä voi tehdä lettuja.
      aivan mahtava raaka-aine!

      Poista
    3. Moikka e! Tuohan on tosi hyvä idea - pitää koettaa löytää tuota jostakin.. Asun nykyään Dublinissa ja täällä on tuotevalikoimat aika erilaiset kuin koti-Suomessa. =)

      Poista
  3. Sain vihdoin kokeiltua sitä vegaanista versiota. Tein paljon muutoksia: laitoin ruokalusikallisen soijajauhoa ja toisen perunajauhoa. Lisäksi raastoin sekaan yhden perunan. Soijamaito oli meiltä loppu, joten korvasin senkin vesi-soijajauhoseoksella. Laitoin kaurahiutaleiden tilalle ohrahiutaleita, koska meillä on niitä kohta vanheneva purkillinen. Lisäksi jätin vielä auringonkukansiemenet paahtamatta, koska olin laiska.

    Pihvit pysyivät tosi hyvin kasassa ja makukin oli hyvä. Vähän olisivat saanut olla minun makuuni kosteampia, mutta makutuomarini piti oikein paljon. Ensi kerralla laitan kunnollista soijakermaa ja kaurahiutaleita, niin tulee varmaan täydellisiä! Ai niin ja maustoin turhan varovasti.

    Kaiken kaikkiaan pihvit olivat helppoja ja kivoja tehdä, joten varmasti tulen tekemään toistekin ja löytämään sen täydellisen koostumuksen ja mausteet (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa kuulla, että onnistuivat! Nämä reseptit on tosiaan tahto sovitettavaksi omaan makuun ja omaan keittiöön. Tämmöiset reseptit antavat tosi paljon varaa improvisointiin.

      Itselläni valmistuu tänään kuukauden mittainen pakastuskoe. Otin pakastetun taikinan eilen sulamaan ja tänään sitten nähdään, voiko tätä taikinaa tehdä ensin jättisatsin ja sitten pakasteessa säilyttää tarpeen mukaan taikinaa pulliin, murekkeeseen ja pihveihin.

      Poista
  4. Onnistuiko taikinan pakastaminen?

    Tein tätä eilen. Minulla oli kuivattuja linssejä jotka piti ensin keittää, n. 500g saamiseen piti keittää n. 200g linssejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Lotta! Muistaakseni pakastaminen onnistui ihan kohtalaisen hyvin, vaikkakin maku ei siitä kyllä parane. =)

      Kiitos tuosta vinkistä kuivien linssien suhteen.

      Laitoitko minkälaisia mausteita taikinaan - miltä maistui? Tämän reseptin perusraaka-aineet ovat sen verran mauttomia, että hyvät mausteet ovat avain onnistumiseen.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tuoreet täysjyväsämpylät - helppo resepti

Intialainen dal -kastike

Tee itse "Oivariiniä" vastaavaa rasvalevitettä - edullinen ja terveellinen vaihtoehto