Herkullinen linssipata

Voi pirskatti, miten terveellisiä linssit ovatkaan. Niissä on kolmanneksi korkein proteiinipitoisuus kaikista kasviksista ja Health.com listasi sen 5 terveellisimmän raaka-aineen joukkoon. Silti liian harva tietää miten linsseistä valmistetaan maistuvaa ruokaa - itsekin opin tämän ihan äskettäin.

Linsseissä on aivan älytön määrä hivenaineita, mineraaleja sekä kuitua. Linssien proteiinipitoisuus on myös erittäin korkea, mutta linssien valkuaisaineista kannattaa huomioida, että niiden aminohapporakenne ei ole täydellinen sillä niistä puuttuu metioniini, sekä kysteiniini. Tämä on hyvä muistaa jos syö pelkästään kasvispohjaista ravintoa ja linssejä. Ongelma ratkeaa yksinkertaisesti sekoittamalla linssien sekaan jotakin muuta, kuten viljaa tai riisiä, mikä täydentää puuttuvat aminohapot.

Linsseihin liittyy usein virheellinen uskomus, että ne tulee liottaa. Tämä ei ole pakollista vaikkakin se nopeuttaa kypsynnystä hieman. Linssit kannattaa kuitenkin huuhtoa ennen käyttöä.

No mutta se linssien terveellisyydestä - miten saadaan myös maku kohdalleen?



Tarvitset:
  • Puoli kiloa linssejä
  • Sipulin
  • Öljyä
  • Vettä
  • Porkkanoita
  • Varsiselleriä
  • Hippusen suolaa
  • Soijakastiketta
Tarjoile:
  • Sellaisenaan
  • Paahtoleivän, voin sekä juuston kera
  • Turaus ketsuppia ei makua pahenna
Valmistus:
  1. Huuhtele linssit siivilässä
  2. Kuullota pilkottu sipuli öljyssä kattilan pohjalla
  3. Lisää vettä litran verran ja tarkkaile veden määrää. Linssit imevät itseensä aika paljon nestettä. Voit lisätä lisää nestettä aina tarpeen mukaan.
  4. Sotke sekaan linnit
  5. Anna kypsyä vartin verran miedolla lämmöllä
  6. Lisää sekaan pilkottu porkkana, selleri ja muut juurekset jos sellaisia löytyy
  7. Lisää hippunen suolaa ja soijakastiketta makua tuomaan
  8. Anna kypsyä toinen vartti tai kunnes linssit ja muut ainekset ovat kypsiä
  9. Parhaimmillaan anna ruoan vetäytyä ja imeä makua itseensä - tai - ala popsimaan!

Voit pakastaa yli jääneen linssipadan ja nauttia sitä aina tarpeen tullen. Oma suosikkini on linssipata tarjoiltuna paahtoleivän kera.


Hinta: 1.5€ / neljä annosta - eli alle euro / annos

Kuva: Creative Commons - jules:stonesoup

Kommentit

  1. En tiedä miten teet tämän linssikeiton, mutta ainakin omalla kohdallani linssipadasta tuli aivan kauhean makuinen. MIetin, että saisiko tuosta hieman maukkaamman lisäämällä lihaliemikuution tai jtn tuohon veteen ennen linssien lisäämistä.

    VastaaPoista
  2. Tuota tuota... Ihan 1,5€ koko helahoito ei kyllä takulla valmistu varsiselleri ja porkkanat itsessään maksavat jo tuon verran

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intialainen dal -kastike

Tuoreet täysjyväsämpylät - helppo resepti

Herkullinen pinaatti-maapähkinäpasta - valmista alle eurolla