Huippuvinkki - Näin säästät suuria summia ruokakuluissa

Olen itse kokeillut viimeisten vuosien varrella erilaisia tapoja budjetoida ruokakustannuksia. Olen laatinut excel-taulukoita siitä kuinka paljon saisin kuluttaa rahaa ruokaan. Toisaalta olen myös seurannut ajoittain sentin tarkkuudella omaa talouttani ja tehnyt taulukkolaskennalla siitä yhteenvetoja.

Onko kumpikaan taloushallinnon tapa vaikuttanut kulutukseeni? Pelkkä paperille laadittu budjetti ei riittänyt minulle alkuunkaan. Noudatin sitä viikon verran ja sitten aloitin lipsumaan. Toisesta suunnasta lähestyvä ajattelu menojen seuraamisesta toimi paremmin, sillä se lisäsi omaa tietoisuuttani kulutuksesta.

Kumpikaan perinteisistä tekniikoista ei kuitenkaan ratkaissut ongelmaa. Ne tarjosivat vain väliaikaista helpotusta. Ruotsalaisessa ohjelmassa "Lyxfällan", jossa ihmiset pannaan tiukalle säästökuurille, juontajat esittelivät erinomaisen työkalun budjetissa pysymiseen. Se on rahapurkki.


Rahapurkki pakottaa pysymään budjetissa

Ajatus on helppo. Hanki itselle isohko purnukka - tai mikä tahansa muu sopiva säilytysastia - ja lätkäise sen pinnalle tarra "Viikon ruokarahat". Purkkiin laitetaan aina viikon alussa ennalta mietitty summa. Omassa tapauksessani se on 30€. Olen laskeskellut, että se riittää viiteen opiskelijalounaaseen, pariin ateriaan viikonlopun aikana sekä aamu- ja iltapaloihin yhdelle hengelle. Syön aina opiskelijalounaan kun mahdollista, sillä samaan hintaan ei vastaavan laatuista, monipuolista ateriaa saa.

Tällä tavoin kuukauden ruokabudjetti on noin 150€ ja se on merkittävästi vähemmän kuin mihin olen tottunut. Jos kuukaudessa onnistun säästämään keskimäärin 75€ tällä tavoin se tarkoittaa vuositasolla melkein 1000€ säästöä. Sellainen summa lennättää minut moneen kertaan tyttöystäväni luokse Ruotsiin. Kurinalaisesta säästämisestä tulee muuten myös erittäin hyvä mieli kun huomaa sittenkin pystyvänsä säästämään!

Miksi rahapurkki on niin käyttökelpoinen?

Rahapurkki karsii turhat ostot luonnostaan pois. Kaikki ylimääräinen turha naposteltava jää pois. Voit hyvillä mielin jättää sipsit hyllyyn, sillä samalla rahalla kustannat nyt itsellesi ravitsevan aterian.

Purkista on mahdotonta ottaa enempää rahaa kuin sinne on laitettu. Jos puolessavälin viikkoa siellä on jäljellä enää 10€ joudut raapimaan oikeasti päätäsi, mutta budjetti ei ylity. Muista ettet vaan lisää purkkiin rahaa keskellä viikkoa! Koko homma perustuu ajatukseen siitä, että "pakko on paras motivaattori". Kun purkin rahat vähenevät on pakko ryhtyä keksiliääksi.

Englantilainen psykiatri Raj Persaud kirjoitti kirjassaan The Motivated Mind, että ihmisen motivaation kannalta on olennaista rakentaa järjestelmät siten, että niissä ei ole luonnostaan lipsumisen varaa. Rahapurkki vastaa tähän tarpeeseen erinomaisesti. Ellit kirjoitti aikoinaan aiheesta otsikolla Ruokakuluissa säästäminen vaatii itsekuria. Minun ajatukseni on koettaa minimoida itsekurin tarve.

Oma suunnitelmani on ommella seinällä roikkuva kangas,jossa olisi muitakin taskuja eri asioiden budjetointia varten.

Kuva: CC, formatc1 / Jeffrey

Kommentit

 1. Suorastaan erinomainen neuvo, laitanpa heti toteutukseen! Olen huomannut itsekin että pelkkä taulukoiden tekeminen ei kauheasti lämmitä kun rahat ehtyvät kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokatarjousten seurantaan on vihdoin kunnollinen kännykkäsovellus: www.shopbaloo.fi

   Eikä tarvi onneksi edes rekisteröityä.

   Poista
 2. Siis, nerokasta tätä kokeilen heti... kiitti vinkistä.

  VastaaPoista
 3. Kiitokset erinomaisesta vinkistä, heti käyttöön lähti tämä! :) Muutenkin varsin mainio blogi :)

  VastaaPoista
 4. Hei tämä oli loistava idea! Täytyykin kokeilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips Piparkakkutyttö, kiva kuulla että ideasta on hyötyä!

   Poista
 5. Sulla on muuten hieno ja upea blogi. Minä olen myös pienituloinen mutten opiskelija vaan eläkeläinen. Minun elämään ja ruuanlaittoon yms voit tutustua minun blogissa sivuilla http://akkapentu.blogspot.fi/

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intialainen dal -kastike

Herkullinen pinaatti-maapähkinäpasta - valmista alle eurolla

Papupata - terveellinen ja nopea ruoka