Opiskelija ja energiajuomat


Pitkä yö edessä ja vielä pidempi aamu. Projektin dedis on lähellä, mutta vielä on matkaa jäljellä. Pullo Ediä auttaa varmasti. Aamulla kun tajuat että luennolla pitäisi saada silmät auki on aika seuraavan annoksen. Liian tuttu tilanne monelle opiskelijalle. Tuleekohan monikaan miettineeksi, mitä pullollinen "energiajuomaa" sisältää?

Yleisesti on tiedossa, että nimitys energiajuoma on käytännössä virheellinen - energiajuomissa kun ei ole juuri muuta energiaa antavaa kuin jokunen pala sokeria. Sokeriton juoma ei sisällä senkään vertaa.

Käytännössä energiajuomien piristävä vaikutus perustuu kofeiiniin, guaranaan, tauriiniin ja muihin piristeisiin. Harva tajuaa, että juoma perustuu käytännössä piristymisen lumeeseen. Kofeiini stimuloi kehossa kortisoli-hormonin (stressihormoni) eritystä, mikä lyhyellä aikavälillä aiheuttaa valpastumista ja terävöitymistä - korkeat ja pitkäaikaiset kortisolitasot kuitenkin aiheuttavat terveyden yleistä rapautumista.

Juomien kofeiinitasot eivät ole terveelle aikuiselle haitallisia, mutta ongelmana eivät olekaan juomia harvakseltaan käyttävät ihmiset vaan ne kuluttajat, jotka tarvitsevat pullon tai pari päivässä pysyäkseen vain käynnissä. Tällöin väsymystä täytyisi paikata jollakin muulla kuin piristeillä.

Energiajuomat ovat myös niin happamia, että ne tekevät hampaista selvää jälkeä.

Jos tarvitset kofeiinia ja piristystä niin nauti se jostakin luonnollisemmasta lähteestä kuten kahvista tai teestä (teen kofeiini on hieman eri ainetta ja sitä kutsutaan myös nimellä teiini). Tee ja kahvi tunnetusti parantavat terveyttä kohtuudella nautittuna niiden sisältämien vitamiinien ja muiden fytokemikaalien ansiosta.


Kuva: Michell Laurren-Ring

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tuoreet täysjyväsämpylät - helppo resepti

Intialainen dal -kastike

Tee itse "Oivariiniä" vastaavaa rasvalevitettä - edullinen ja terveellinen vaihtoehto