maanantai 18. toukokuuta 2009

Norimaki sushi - epätavallinen opiskelijaherkku

Moni kuvittelee sushin valmistuksen olevan erityisen työlästä tai kallista - aikaavievää se kyllä on, mutta kallista ei missään nimessä. Kasviksilla täytetty sushi on erittäin edullista ja hävyttömän terveellistä. Merilevässä on käytännössä täydellinen aminohapporakenne ihmisen elimistöä ajatellen - samasta syystä esimerkiksi NASA pitää merilevää ykkösvaihtoehtona tulevien Mars-lentojen ruokalistalle. Osa ei pidä levän erikoisesta mausta, mutta oikein valmistettuna sushi on herkullista. Oman likvideetin mukaan rullien sisään voi kääriä eksoottisempia herkkuja: tonnikalafilettä, kylmäsavulohta jne. Itse tyydyn tällä kertaa kotimaiseen kurkkuun.

Sushin valmistuksessa on melko monta eri vaihetta, ja koko hommaan menee jonkun verran aikaa. Lopulta homma on kuitenkin todella helppoa ja valmistaminen onnistuu ulkomuistista.

Muista että tärkein osa sushia on RIISI - sen takia sushiriisin oikeaoppinen valmistaminen on olennaista onnistuneen makuelämyksen saavuttamiksi. Olen tehnyt pari kertaa sushia väärin ja se ei ollut mikään kulinaristinen elämys - kannattaa nauttia vuosisatojen ajan huippuunsa hiotusta valmistusmenetelmästä.





Tarvitset:
  • 100 g sushiriisiä
  • 2 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 2 levyä nori-merilevää
  • Kurkkua
  • Bambumatto sushin käärimiseen (ei pakollinen, mutta helpottaa hommaa ihan tajuttomasti)
Riisiviinietikan valmistus:
  1. Kuumenna riisiviinietikka pienessä kattilassa, mutta älä anna sen kiehua
  2. Sekoita sekaan suola ja sokeri
  3. Sekoita seosta siten että suola ja sokeri liukenevat viinietikkaan
Riisin valmistus:
  1. Huuhtele riisi kattilassa vähintään kymmenen kertaa, siten että huuhteluvedestä tulee täysin kirkasta
  2. Lisää kattilaan vettä ja anna riisin turvota 30 min
  3. Kaada vesi kattilasta pois ja lisää vettä siten, että riisi peittyy juuri.
  4. Kuumenna vesi kiehuvaksi, laske lieden tehoa ja anna riisin kiehua hiljaa kannen alla about 30 min.
  5. Kun vesi on imeytynyt riisiin, siirrä riisi toiseen astiaan
  6. Sotke sekaan riisiviinisekoitus ja anna jäähtyä samalla riisiä sekoittaen
  7. Oikeaoppisesti jäähdytys tehdään viuhkalla, mutta tämä vaihe ei ole aivan välttämätön
Sushin valmistus:
  1. Aseta levämatto bambumatolle
  2. Peitä matto riisillä, jätä toiseen reunaan reilu sentti tyhjää tilaa (tämä reuna tulee rullan taitokseen)
  3. Aseta haluamasi täytteet maton keskelle
  4. Rullaa nätille rullalle bambumattoa käyttäen - tulet huomaamaan, että kolmen euron bambumatto on korvaamaton apu tasakokoisen ja napakan rulla valmistamiseen
Tarjoile:
Laadukkaan saken ja vihreä teen kera. Halutessasi mausta sushia soijakastikkeella ja wasabi-tahnalla. Soijakastike sopii erinomaisesti juuri kalalla täytettyihin rulliin.

1 kommentti:

  1. Laadukas sake taitaa nostaa ruoan hinnan kaksinkertaiseksi.

    Tässäpä halpa opiskelijaruoka, jota olen juuri itse tekemässä, minkä ruoan raaka-ainekustannuksia on varmaan aika vaikea alittaa, varsinkin liha-/kalaruoista puhuttaessa, ja etenkin, jos tapana ei ole varastaa raaka-aineita kaupoista tai ns. dyykata roskiksista syömäkelpoista ruokaa.

    Kysyin nimittäin viime viikolla K-marketin lihatiskiltä, että mitä he tekevät lohien perkuujätteille - menevätkö ne roskiin. Vastaus oli odotusteni mukaan myönteinen. Tarjouduin ostamaan perkuujätteitä 50 sentillä per kilo. Viikonloppuna oli kaupassa kokonainen kirjolohi tarjouksessa 4,99 € per kilo ja tänään hain 3,5 kiloa ruotoja päineen kaupasta yhteishintaan1,74 €. Olettaisin, että lihaa on perkeissä noin kilon verran, ehkä enemmänkin, ja sitä paitsi perkeistä tulee paras kalaliemi.

    Lisäksi tietysti tulevat perunat, porkkanat, sipulit ja muut tykötarpeet, mutta eiköhän 4-5 litraa herkullista kalakeittoa valmistu alle viiden euron. Annoksen (300 g) hinnaksi tulee siis jotain 30 senttiä tai allekin.

    Kysykää siis palvelevalta liha-/kalatiskiltä lohen (muidenkin kalojen) perkuujätteitä.

    Oma liemeni on juuri jäähtymässä, minkä jälkeen siivilöin liemen, erottelen lihat ja teen joko keiton tai kastikkeen.

    VastaaPoista